KOBUX- Milión chutí, milión názorov

Čokoláda bez chemických prísad, farbív a konzervantov. Pre niekoho to môže znieť ako sci-fi, pre nás to znie ako pralinky Kobux. Predstavujeme vám rodinný podnik z Námestova a rozhovor s pani Lenkou van der Steen.

 Ako vznikol nápad založiť firmu na výrobu praliniek?

Nápad vyrábať pralinky, potom založiť firmu vznikol v Jeromovej (manželovej) hlave. Pred tým som si pri každej služobnej ceste kupovala na letisku moje obľúbené pralinky. Neskôr prišla materská dovolenka a cestovanie som obmedzila, a preto som pýtala Jeroma, aby mi ich vždy
na letisku kúpil. Až si povedal, že ich nebude stále kupovať, ale ich sám vyrobí. A tak sa aj stalo 🙂

V čom sú vaše pralinky špeciálne a jedinečné?

To je subjektívna otázka. Pre každého je ten jeho výrobok jedinečný. Milión chutí, milión názorov. Naše čokoládové pralinky a čokoládové výrobky vyrábame a zdobíme výlučne sami. Ide o čisto ručnú výrobu na prírodnej báze a bez chemických prísad, farbív, či konzervantov.

Čo musí obsahovať čokoláda, aby sa mohla volať „belgická“?

Surová čokoláda musí pochádzať priamo od belgického výrobcu čokolády.

Ľudia očakávajú, že čím je čokoláda horkejšia, tým je kvalitnejšia. Je to v skutočnosti tak?

Áno, horké čokolády neobsahujú mlieko a obsahujú menej cukru. Potom sa už len líšia množstvom kakaovej sušiny v čokoláde.

Ktoré z vašich produktov sú dlhodobo najobľúbenejšie medzi zákazníkmi?

Z tých viacročných výrobkov je to lámaná čokoláda, tekutý karamel a veľké bonboniéry. Z noviniek sú to pravidelne mačacie jazýčky a čokoládové lízatká s potlačou.

Blíži sa Valentín, zaradíte do ponuky niečo nové alebo stavíte na overenú klasiku?

Stále prinášame novinky. Nielen na Valentína. Pravidelne na sociálnych sieťach informujeme o nových výrobkoch, baleniach, kombináciách. Máme množstvo nápadov v hlave a postupne, ako tieto nápady dozrievajú, im dáme ten správny čas na uvedenie do e-shopu.

Aká bola pre vás najexperimentálnejšia pralinka, ktorú ste kedy vyrobili/ ochutnali?

Marakuja s vanilkou. A je aj najobľúbenejšia u zákazníkov. A potom nezvyčajná, na ktorej chuť si treba postupne zvyknúť, je pralinka s bazalkou a olivovým olejom. „Fajnšmekeri“ si pýtajú len túto 🙂 

Pripravujete aj pralinky na želanie ?

Áno, hlavne pre firmy vyrábame pralinky s ich logom, príchuťami a často robíme celé balenie na mieru, aby vystihoval danú udalosť. Koniec roka je vlastne celý o pralinkách na želanie. Firmy chcú mať pre svojich zamestnancov a zákazníkov výnimočné dary.   

Vieme, že váš tekutý karamel považujete za svoju špecialitu – pýchu. Môžete nám ho viac priblížiť?

Treba ochutnať a pochopíte 🙂  Špeciálne robíme aj karamel s čerstvými malinami, ktorý dodá tradičnému sladkému karamelu jemnú kyslosť. Do praliniek dávame aj karamel s balsamico octom. Môj obľúbený 🙂 

Ako ste sa prispôsobili dnešnej situácii? Dá sa podnikať s pralinkami aj v tejto náročnej dobe? 

Áno, pomerne rýchlo sme sa prispôsobili. Zmenil sa typ zákazníka. Pred tým sme mali veľa zákazníkov z radu gastro prevádzok (hotelov, reštaurácií, čokoládovní) a náš e-shop bol len taký doplnok k predaju. Hovorili sme si, že sa mu budeme venovať, keď bude čas. Potom sa ale prevádzky zatvorili a my sme naplno začali využívať sociálne siete a náš eshop, takže teraz konečne aktívne pracujeme v eshope a sme „v spojení“ priamo s koncovými zákazníkmi. Všetko zlé je na niečo dobré. U nás to platilo tiež.

Autor článku: Karina Šprláková