Ručná výroba z orechov a maku bez pridaného cukru a aróm. Aj takto by sme mohli definovať prírodne nápoje od Nuttery, ktoré čoraz viac vynahrádzajú klasické kravské mlieko v domácnosti. Za touto značkou stojí skupinka mladých ľudí z Oravy, z Dolného Kubína.
Ako by ste definovali Nuttery pre tých, ktorí ho ešte nepoznajú?
Definovali by sme ho ako veľkovýrobu vysoko kvalitných rastlinných produktov, slúžiacich ako náhrada tých s obsahom živočíšneho mlieka. Napríklad mlieko, jogurty alebo mliečne nápoje..
Ako vznikol váš názov?
Vznikol po dlhých mesiacoch brainstormingu, skladaním rôznych slov. Písali sme si veľa slov, ktoré pasujú k slovu orech (nut). Nakoniec sme prišli na to, že Nuttery znamená miesto, v ktorom sa prirodzene vyskytujú orechové stromy takzvané ,,orechovisko“.

Aké boli vaše začiatky? Bolo náročné presadiť sa na Orave?
Veľmi (smiech). Určite to bolo náročné, ľudia sú tu zvyknutí na syry, korbáčiky a iné veci. Ale ide o to, že aj ľudia na Orave to vyhľadávajú v dnešnej dobe, keďže omnoho viac ľudí má intoleranciu na laktózu, takže musia vyhľadať aj niečo iné ako tradičné mlieko. Čiže išlo to tak prirodzene, ale rozprávanie ľuďom čo to je a načo to slúži, bolo namáhavejšie.
Aké sú výhody podnikania na Orave?
Výhody sú tie, že tu máme veľkú podporu od rodiny, priateľov a všetkých naokolo. Povedali by sme, že je to skôr také lokálne ako keby sme mali byť v nejakom veľkom meste, kde by sme boli stratení medzi všetkými tými ľuďmi. A sú tu určite menšie náklady.
Aké sú rozdiely medzi vašim mliekom a rastlinným mliekom z veľkoobchodov?
Prvá taká odlišnosť je, že naše mlieka obsahujú väčší počet orechov. Iné značky obsahujú od dvoch do piatich percent a naše mlieka obsahujú desať percent orechov. Druhá vec je, že oni používajú UHT ohrev, ohrev nad stotridsať stupňov, čiže sa tam ničia všetky dobré látky, ktoré tam majú byť. Na druhej strane my používame šetrnú pasterizáciu, kde sú straty minimálne. Ďalej sú lepšie aj chuťovo ako tetrapakové a naše mlieka neobsahujú žiadne konzervanty, aditíva a sú celkovo zdravšie.
Prečo ste sa rozhodli predávať vaše výrobky v skle, namiesto tetrapakov?
Chceli sme sa dostať k tomu, aby to ľuďom nahradilo mlieko vo všetkých smeroch. Taktiež sme ich chceli vrátiť do starých časov, kde mlieko bolo v sklenených fľašiach. Mlieko aj lepšie chutí zo skla a najlepšie na tom je, že sa to dá recyklovať v podstate do ,,nekonečna“ .

Rozmýšľali ste nad tým, že by vaše fľašky boli vratné alebo sa dali zálohovať?
Určite sme rozmýšľali, lenže je to zložité lebo tie fľaše musia byť umyté inak by sme ich nemohli prijať a celkovo je za tým viac vecí než sa zdá. Napríklad, už len to aby si to človek zobral z obchodu domov, z domu do obchodu a my by sme to potom zobrali naspäť zväčšuje uhlíkovú stopu. Častokrát je jednoduchšie sklo recyklovať. Prípadne sa dá využiť kdekoľvek v domácnosti, či už ako vázy alebo ako nádoby na orechy.
Ako vyzerá proces výroby rastlinného mlieka?
Najprv sa surovina musí namočiť na určitú dobu, následne sa zmixuje vysokorýchlostnými mixérmi. Potom sa musí odstrániť tá pevná časť orechov, aby to bol nápoj. Ďalej prejde filtráciou, potom sa ochutí, šetrne zapasterizuje a naplní do fľašiek.
Odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré používate?
Suroviny máme od svojho dodávateľa. Precízne sledujeme kvalitu a ich pôvod. Mandle pochádzajú z Kalifornie. Ich chuť je iná v tom, že sú trochu sladšie a lepšie sa s nimi pracuje v potravinárstve.

Aké produkty máte v ponuke a ktoré sú najobľúbenejšie?
Tak v ponuke máme mandľové, lieskovcové a makové mlieko, potom je aj ľadová káva, škorica a kakavko. Najobľúbenejšie je to klasické mandľové mlieko, ktoré sa využíva v gastro priemysle aj v domácnosti ako náhrada do všetkého, kde ide mlieko. Tie ostatné sú už skôr na priamu spotrebu.
Sú vaše produkty obľúbenejšie skôr u mladších alebo u starších ročníkov?
Je to asi celá veková kategória či už sedemnásťroční, alebo aj staršia generácia, ktorí si uvedomujú, že to potrebujú. Možno niektorým mladým príde napríklad tá ľadová káva ako ,,štýl“. Máme aj starších, ktorí berú len makové mlieko, lebo je dobré na kosti a na doplnenie vápnika.
Myslíte si, že je šanca, aby sa toto mlieko predávalo niekedy aj v školách napríklad v automatoch?
Určite áno, pracujeme na tom, aby sme to dostali najbližšie ku všetkým ľudom.
Máte nejaké konkrétne plány do budúcnosti?
Určite. Naše Nuttery place sa osvedčilo, ľuďom sa to veľmi páči. Najbližšie by sme chceli otvoriť ďalšie v Bratislave s odberným miestom, so sedením s prezentáciou, s raňajkami, zmrzlinovým a jogurtovým barom.
